Vanaf €75,- gratis verzending binnen Nederland en België
Beroepsmatig vliegen met een Drone lichter dan 1 KG

Beroepsmatig vliegen met een Drone lichter dan 1 KG

2 oktober 2016 nieuws 0

Wie beroepsmatig wil gaan vliegen met een drone die lichter is dan 4 kilo kan dat sinds 1 juli 2016 doen onder de zogenaamde ROC-light ontheffing. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je met succes een theorie-examen afleggen, je drone registreren in het luchtvaartuigregister en een verzekering afsluiten. Voor drones onder de 1 kg vervalt echter de verplichting om eerst een theorietoets te doorlopen.

Na de introductie van de minidrone-regeling, waar het ROC-light onderdeel van uitmaakt, ontstond er nogal wat verwarring over de vraag of er voor de categorie drones van 0 tot 1 kg nu wel of geen theorie-examen afgelegd moest worden. In de aankondiging van de regeling in de Staatscourant wordt er namelijk wel gesproken over deze categorie, terwijl de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen op de website van de overheid geen melding maakt van de zogenaamde ‘microdrones’ tot 1 kg. In de Beleidsregel verlenen van ontheffingen voor micro- en minidrones is het onderscheid wél weer terug te vinden.

Wel onderscheid
Navraag bij het ministerie maakt bevestigt dat er inderdaad onderscheid wordt gemaakt tussen de twee gewichtscategorieën. Zeker nu er de DJI Mavic  is geintroduceerd , die een behoorlijke foto- en videokwaliteit bied terwijl het totaalgewicht van de drone onder de 1 kg blijft, wordt het interessant om gebruik te maken van de microdrone-categorie. Dan hoef je immers geen theorieopleiding te volgen en/of een examen af te leggen, en dat scheelt toch al gauw een paar honderd euro.

Beperkingen
Overigens ben je ook met een microdrone gebonden aan de beperkingen van het ROC-light, dus niet hoger dan 50 meter (40 meter in laagvlieggebieden), niet verder dan 100 meter van de bestuurder, en niet vliegen binnen een straal van 50 meter van mensen, wegen en bebouwing.
34%off

DJI Mavic Pro Protector Pack

 32.85  21.95
Meer informatie
24%off

DJI Mavic Pro Sensor Protector

 12.95  9.95
Meer informatie
Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post your comment

De waardering van jscopter.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 158 reviews.