Vanaf €75,- gratis verzending binnen Nederland en België

Wetgeving Drones

Aangepaste wetgeving drones per 1-7-2015
Per 1 juli 2015 is de regelgeving voor het recreatief gebruik van drones in Nederland aangescherpt. Lees de onderstaande informatie goed door en weet waar je rekening mee moet houden wanneer je met een drone vliegt!

Regelgeving-drones

Op deze pagina vind je een overzicht van alle belangrijke feiten m.b.t. regels en wetgeving voor het gebruik van drones. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen recreatief/privé gebruik en zakelijk gebruik.

Recreatief / privé gebruik:
Vliegen met drones voor recreatief of privé gebruik is wanneer je vliegt met een drone voor enkel recreatief gebruik en er geen financiële vergoeding bij betrokken is. Dus met andere woorden; vlieg je enkel voor privé gebruik met je drone om bijvoorbeeld opnames van je omgeving te maken, dan valt dit onder ‘Recreatief/privé gebruik’, maar vlieg je met je drone en iemand anders betaalt je om opnames te maken dan valt dit onder ‘Zakelijk gebruik’.

Zakelijk gebruik:
Vliegen met drones voor zakelijk gebruik is wanneer je vliegt met een drone (of ander onbemand vliegtuig) met een commercieel belang en er meestal een financiële vergoeding bij betrokken is. Bedrijven die drones inzetten voor zakelijk gebruik zijn bijvoorbeeld; makelaars die luchtfoto’s maken van huizen uit hun portfolio, video-productie bedrijven die luchtopnames maken bij festivals en inspectie bedrijven die drones inzetten voor het bekijken van moeilijk bereikbare locaties.

Recreatief / privé gebruik:
Vliegen met drones voor recreatief / privé gebruik is in Nederland toegestaan en valt momenteel onder de regelgeving die opgesteld is voor het vliegen met modelvliegtuigen. Houd altijd rekening met het feit dat er extra regels kunnen gelden van de gemeente en/of provincie. Een modelvliegtuig is een op afstand bestuurbaar vliegtuig met een maximaal gewicht van 25 kilogram zonder piloot en/of inzittende(n).

Uit de Regeling modelvliegen opgesteld door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is te concluderen dat dat het recreatief vliegen met drones (of modelvliegtuigen) in Nederland is toegestaan. De vlucht dient wel uitgevoerd te worden onder omstandigheden en op locaties waarbij er vanaf de grond tijdens de gehele vlucht goed zicht is op het modelvliegtuig en het luchtruim daaromheen. Vluchten in de directe omgeving van (militaire) luchthavens zijn niet toegestaan.

Per 1 juli 2015 is de regelgeving voor het recreatief gebruik van drones aangescherpt. Lees onderstaande informatie goed door en weet waar je rekening mee moet houden wanneer je met drones vliegt.

Vliegen boven bebouwing, auto(snel)wegen en spoorlijnen
Houd een minimale afstand van 125 meter tot spoorlijnen, in gebruik zijnde autosnelwegen en autowegen, of wegen waar een maximale snelheid van 80 kilometer per uur geldt.

Zicht op de drone
Het is verplicht om continu een goed zicht op je drone te hebben wanneer deze in de lucht vliegt. Vliegen is dan ook alleen toegestaan bij daglicht.

Maximale vlieghoogte: 120 meter
De maximale vlieghoogte voor hobby drones is per ingang van 1-7-2015 gelijkgetrokken met de maximale vlieghoogte voor commerciële drones. De maximale vlieghoogte voor drones is 120 meter boven de grond.

Luchthavens
Houd met je drone te alle tijde minimaal 3 km afstand tot civiele- en militaire luchthavens.

683660

Als je met een modelvliegtuig of drone boven Nederlands grondgebied foto’s of opnamen wilt maken vanuit de lucht, dan is dit toegestaan. In het verleden was een luchtopnamevergunning vereist voor het maken van opnamen, maar deze is per 1 juni 2013 ingetrokken door het Ministerie van Defensie. Aangezien de satelietfoto’s van Google en Microsoft al gedetailleerder zijn dan menig luchtfotograaf kan vastleggen, is dit besluit ingetrokken. Het is en blijft verboden om foto’s te maken van militaire basissen en/of luchthavens, zowel vanuit de lucht als vanaf de grond.

Zakelijk gebruik:
Vliegen met drones voor zakelijk (beroepsmatig) gebruik is in Nederland onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Vanaf 1 juli 2015 moet de operator (het bedrijf) een certificaat hebbenn: het ROC (RPAS operator certificate). Dit ROC krijgt de operator wanneer er aan de volgende eisen voldaan wordt:

• De drone operator heeft een brevet;
• De drone voldoet aan de luchtwaardigheidscriteria;
• De operator heeft een goedgekeurd operations manual.

Een uitgebreide uitwerking van de eisen waaraan de operator van de drone moet voldoen, staat in de regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Er is dus sinds 1 juli 2015 geen ontheffing meer nodig voor commerciële drone operators.

Tijdens de vlucht dient de drone piloot zich aan de volgende eisen houden:

• De drone piloot of waarnemer moet de drone altijd in het zicht houden.
• Er mag alleen gevlogen worden bij daglicht.
• De drone piloot moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen.

Wanneer deze regels worden overtreden kan de drone operator een boete krijgen. Dit kan een geldboete zijn, maar het is ook mogelijk dat de drone in beslag genomen wordt. Wanneer mensen vaker de fout in gaan kunnen zij een gevangenisstraf tegemoet zien.

*bron: www.drones.nl

.

De waardering van jscopter.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 158 reviews.